Bylo ji 12 let. Vážila 10 kilo a zemřela 23. září na depresi. Monica Cizmas mohla být další mladou dívkou plnou života, která měla celý život před sebou. Místo toho si zvolila smrt odmítáním jídla.  Její matka ji nechala u babičky v létě 2010 ve vesnici Teremia Mare, region Arad, západní Rumunsko. Na to nedospělá duše reagovala uzavřením. Přestala jíst. Lidé z vesnice ji museli vozit venku vozíkem pro handikepované. V záři začala škola a učitelé chtěli po babičce, aby ji hned odvezla do města Timišoara na lékařskou a psychologickou kontrolu. V nemocnici byla přijata 10.října 2010. Matka ji navštívila jedenkrát v dubnu letošního roku, pak už vůbec. Dívka zemřela rok po přijetí do nemocnice, podvyživená a osamělá.

Drama Moniky není jedinečné. V květnu 2006 Razvan Suculiuc, 10 let, se oběsil, protože jeho matka odjela na práci do Itálie. Reakce Razvana přišla poté, co mu otec zakázal mluvit s matkou po telefonu. Říkal, že nemá peníze na telefonické karty.

Počet sebevražd mezi nedospělými dětmi rostl v Rumunsku v poslední době. Zatím neexistují oficiální čísla, kolik z nich je vyvoláno depresí. Na co ale existují čísla je fakt, že v současné době existuje v Rumunsku 80,000 dětí, jejichž  rodiče pracují v zahraničí. Neoficiálně je jich ale samozřejmě mnohem více.

 

Musíte se o ně postarat

Na tuto situaci reagovala minulý týden rumunská vláda. Nový projekt zákona nařizuje rodičům, aby oslovili městský úřad před svým odchodem a aby zařídili adekvátní péči pro dítě během pobytu v zahraničí. Navíc, státní úředníci budou kontrolovat jedenkrát měsíčně, zda dítě roste v pořádku.

Rumunská televize Pro TV informovala jako první o novém zákonu, který, jak pyšně hlásila, prý ovlivnila. „Před pár dny jsem viděl v televizi reportáž, jak děti brečely a stěžovaly si, že se o ně nikdo nepostará. Ptaly se, kdy se jim vrátí rodiče zpátky,“ říkal poslanec Mircea Toader, kterého Pro TV citovala. „Některé dětí mají už psychosomatické problémy, ostatní mají problémy s normálním vývojem nebo emocionální a biologické problémy,“ říkala Anca Boagiu, senátorka Liberální Demokratické Strany (PDL) a iniciátorka nového zákona. 

Podle návrhu osoba, která by se měla o dítě starat, musí být ověřena notářským zápisem a musí být příbuzná dítěte do čtvrtého stupně. Navíc musí mít minimálně o 18 let víc než dítě, minimální příjem ekvivalentní s rumunskou minimální mzdou a projit psychologický test. Důležitou roli budou hrát i učitelé. Ve chvíli, když u dítěte uvidí problematické jevy, musí hned informovat psychologa školy.

Někteří poslanci se ale postavili proti návrhu. „Tento zákon dovoluje úřadům se motat do základní instituce státu, do rodiny,“ říká Ludovic Orban, poslanec PDL. 

Nikdo přesně neví, kolik Rumunů pracuje v zahraničí. Jediné co se ví je to, že za posledních deset let Rumuni poslali zpátky do země skoro 100 miliard eur, podle Gabriely Petresca z Nadace Soros. To je o něco méně než celý rumunský HDP za rok 2007, kdy se Rumunsko dostalo do EU. V tom roce činil rumunský HDP 124.7 miliard eur, podle informace Eurostat.

Za dva týdny by už měli poslanci první výsledky. Zákon přichází ale stejně pozdě. Životy mnoha dětí už ani nenapraví, ani nevrátí.